Υλικά

Για τη ζύμη
7 ½ ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
½ ποτήρι του νερού μέλι
½ ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι (+ λίγο παραπάνω)
? ποτήρι του νερού κονιάκ
1 ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ
? του κουταλιού του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
5 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το αρωματικό υγρό:
5 φύλλα δάφνη
6-7 γαρύφαλλα
? του κουταλιού του γλυκού γλυκάνισο σκόνη
φλούδες από 5 πορτοκάλια

Για το σιρόπι:
3 ποτήρια του νερού μέλι
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού νερό


Μείγμα από ζάχαρη άχνη, καρύδι, κανέλα

Ξεκινάμε με την παρασκευή του αρωματικού υγρού:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε τόσο, ώστε στο τέλος να μείνει 1 ½ ποτήρι του νερού. Το βάζουμε στην άκρη γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη.


Η ζύμη:

Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς και μαλακά. Συνεχίζοντας να ανακατεύουμε, προσθέτουμε την πορτοκαλάδα, το κονιάκ, το μέλι, το ζεστό αρωματικό υγρό. Ύστερα προσθέτουμε το γαρύφαλλο και την κανέλα, και στη συνέχεια το μπέικιν και τη σόδα, διαλυμένη στον extra χυμό πορτοκάλι.
Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, ώστε να πλάθεται εύκολα.
Τα πλάθουμε στο σχήμα του μελομακάρονου, και τα τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα.
Ψήνονται στον αέρα, στους 150, για περίπου ½ ώρα (τα πρώτα χρειάζονται λίγο παραπάνω).
Στη συνέχεια, βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, και όταν τα μελομακάρονα κρυώσουν καλά, τα ρίχνουμε λίγα-λίγα μέσα στο σιρόπι. Ύστερα τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι.
Τέλος τα πασπαλίζουμε με ένα μείγμα από ζάχαρη άχνη, κανέλα και καρύδι

* Τη συνταγή αυτή μας την έδωσε η καλή μας φίλη Τίνα. Η γιαγιά της η Ειρήνη έκανε συνήθως τη διπλάσια από την προτεινόμενη δόση…