Υλικά:
500 γρ. λευκή σοκολάτα
1/3 φλιτζ. γάλα
½ λίτρο κρέμα γάλακτος
5 φύλλα ζελατίνα
ξύσμα από 2 λεμόνια
4 κ.σ. μέλι Ελάτης Βανίλια

Για τη σάλτσα μελιού:
1 φλιτζ. μέλι
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή ματζουράνα

Για τα τραγανά μπισκότα:
1 φλιτζ. αλεύρι
1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια
100 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
4-5 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση:
Για τη μους: Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη βάζετε σε μπεν μαρί με το γάλα και το μέλι. Αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Μουσκεύετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό και όταν μαλακώσουν, τις στραγγίζετε και τις ανακατεύετε με τη λιωμένη σοκολάτα. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 4-5 λεπτά. Αδειάζετε το μείγμα της σοκολάτας σε μπολ ή σε τσέρκια ζαχαροπλαστικής. Επειδή το μείγμα είναι αρκετά ρευστό, για να μη χυθεί από τα τσέρκια, καλύψτε τη βάση τους με μεμβράνη. Αφήστε τη μους στο ψυγείο 3-4 ώρες μέχρι να σφίξει.
Για τα τραγανά μπισκότα: ανακατεύετε το βούτυρο με την άχνη, το αλεύρι και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα με βελούδινη υφή. Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα, ρίχνετε μία κουταλιά από το μείγμα και απλώνετε με τη ράχη του κουταλιού σε πολύ λεπτή στρώση. Σχηματίζετε λωρίδες με πλάτος όσο και το ύψος του γλυκού. Πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Όσο είναι ζεστό, το βγάζετε προσεκτικά με μία σπάτουλα και το τυλίγετε γύρω από ένα ποτήρι ή το τσέρκι της μους. Μέσα από 1-2 λεπτά και αφού κρυώσει σταθεροποιείται.
Για τη σάλτσα μελιού: Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το μέλι με το ξύσμα και το θυμάρι ή την μαντζουράνα και κατεβάζετε από το μάτι της κουζίνας πριν πάρει βράση. Για να σερβίρετε το γλυκό, ξεφορμάρετε τις μους, βάζετε από πάνω το τραγανό μπισκότο, περιχύνετε με τη σάλτσα και προαιρετικά γαρνίρετε με κομμάτια κηρύθρας.

Β. Δρίσκας, Gourmet, Ειδική έκδοση του περιοδικού Έψιλον, Ιανουάριος 2009