Υλικά:
1 χταπόδι, 1-1 ½ κιλό περίπου, καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκιές
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
½ φλιτζ. τσαγ. Κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκοι μπαχάρι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.σ. μέλι

Διαδικασία:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, το ξύδι, το κονιάκ, τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου. Όταν το χταπόδι είναι εντελώς μαλακό και η σάλτσα έχει δέσει, ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και τα μπαχάρια και συνοδεύουμε με πιλάφι.

Μ. Λαμπράκη, Γαστρονόμος, Τεύχος 31, Νοέμβριος 2008