Μελισσεύς-μέλι θυμαρίσιο 950grΑπό τους 12.000 περίπου τόνους που παράγει ετήσια η Ελλάδα οι 1.000, δηλ. ποσοστό 10% είναι θυμαρίσιο. Το μέλι αυτό θεωρείται και είναι άριστης ποιότητας λόγω του εξαιρετικού αρώματος και της γεύσης του. Παράγεται κύρια στα νησιά αλλά και σ’ όλη την ηπειρωτική χώρα που φυτρώνουν τα διάφορα είδη θυμαριού.

Το θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά μερικές φορές λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη δίνει αίσθηση «καψίματος» στον λάρυγγα. Το άρωμά του είναι ευχάριστο και χαρακτηριστικό.

Το θυμαρίσιο μέλι είναι τονωτικό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αυξάνει την ενεργητικότητα και τις φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου. Έχει χαρακτηριστικό ανοικτό χρώμα και κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 μέχρι 18 μήνες ανάλογα με τον αμιγή του χαρακτήρα.

1ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας, Αθήνα, 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2002

Ποιό μέλι μπορεί να ονομάζεται θυμαρίσιο;

Οι αγορανομικές διατάξεις είναι γενικές και δεν καθορίζουν επακριβώς τα ποσοστά εκείνα των γυρεοκόκκων θυμαριού που προσδίδουν τον αμιγή χαρακτήρα του προϊόντος. Για παράδειγμα οι ιταλοί Persanoetal. (1995) αναφέρουν ως θυμαρίσια τα δείγματα με ποσοστά γυρεόκοκκων θυμαριού πάνω από 15%, ενώ οι Thrasivoulou & Manikis (1995) το ποσοστό 25%. Το ποσοστό αυτό είναι αυθαίρετο και μέχρι στιγμής δεν έγινε καμιά συσχέτιση των κυρίαρχων φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του θυμαρίσιου μελιού με τα αντίστοιχα ποσοστά γυρεοκόκκων.

1ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας, Αθήνα, 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2002